_DSF2347_Stikkelorum_zw

Informatie

‘Mijn vrije werk is het resultaat van het bevechten van vrijheid binnen de vormgeving’.

MEDION DIGITAL CAMERA

Eddy Stikkelorum (Den Haag, 1955) is een beeldend kunstenaar en vrij vormgever, voor wie artistieke vrijheid heel belangrijk is. Al tijdens zijn opleiding tot interieurarchitect vond hij dat zijn creativiteit teveel werd ingeperkt. Na zijn afstuderen werd hij gevraagd deel te nemen aan de vervolgopleiding, gegeven door Joop Beljon, toenmalig directeur van de KABK. Die periode was voor Stikkelorum een heel belangrijke fase naar meer creatieve vrijheid. Hij kreeg opdrachten van gemeenten en ministeries, maar ook deze opdrachten waren nog gebonden aan allerlei regels.
In 1984 zette Stikkelorum uiteindelijk de stap naar het autonome vrije werk.

Werk

Dreams of New York #01 - 02Het vrije werk van Stikkelorum bestaat uit sculpturen/objecten gemaakt van moderne materialen zoals polyester, gelamineerd hout, perspex en epoxy.
Stikkelorum onderscheidt zich op twee belangrijke punten van andere autonome kunstenaars. Enerzijds door zijn totale afstand van referentie aan de buitenwereld; conceptueel, politiek en commercieel. Hij wil niet dat zijn objecten enige associatie van zijn werkelijkheid oproepen. Zodra dat wel gebeurt, dan vernietigt hij het werk. Zijn streven is dat zijn werken gevoelens oproepen bij de toeschouwer zonder associaties met iets anders; het is het object zelf dat telt. Anderzijds is zijn enorme technische kennis van moderne materialen wat hem van anderen onderscheid. Dat heeft hem in het verleden ook andere functies opgeleverd; zo was hij 10 jaar lang docent beeldhouwen en moderne beeldhouwtechnieken en vervulde hij diverse adviesfuncties in het bedrijfsleven en bij de overheid.

 

eddy-stikkelorum

atelierfoto door Andre Smits, project www.artistintheworld.com

 

Downloads (PDF bestand)

NIEUW  ‘Het volume van het vacuüm’
door Alex de Vries – augustus 2022

‘Complexe lichtvoetigheid en elegante souplesse’
door Ingrid van Santen – april 2020

‘LOOPS and CIRCLES’
door Hendrik van Leeuwen – december 2017

CV Eddy Stikkelorum